BULL TERRIER GLAVA

Glava bulterijera jedna je od najneobičnijih u psećem svijetu.

Također su i jedina registrirana pasmina sa trokutastim očima. Njihova neobična pojava, ponajviše zbog oblika glave i svih drugih poželjnih karakteristika iste, čine ovu pasminu vrlo lako prepoznatljivom. Prodoran pogled kroz trokutaste koso postavljene tamne oči, uši u pozornosti uspravne na ovalnoj glavi uz neprekidnu blagopadajuću krivulju bez udubljenja koja se završava preko pune gubice i jake čeljusti s velikim zubima  u crni nos, ostavlja intenzivan dojam. Nećete baš često naići na nekoga tko nema mišljenje o ovom jedinstvenom obliku glave. Svatko tko je imao priliku upoznati pravog predstavnika ove pasmine dobro je upoznat sa činjenicom da „žestoki“ izgled i zainteresirani pogled zapravo su  znak da je bulterijer pas pun energije, spreman da neprestano zabavlja!  

 Najviši prioritet među stručnjacima je napraviti glavu koja je u potpunosti puna i ovalna, doslovno kao oblik jajeta. Bloomsbury Charlwood (1901.)prvi je zabilježeni BT koji je posjedovao izvrsnu glavu i usađenost ušiju.

Internetom kruže slike usporedbe „starog i novog BT“ gdje u većini slučajeva za starog BT uzimaju old white english terijera, izumrlu pasminu koju uspoređuju sa današnjim BT-om. Moderna buterijer glava prvi put je opisana 1915. sa zahtijevom da bude „ovalna, skoro jajasta, sa krivuljom od čeone kosti sve do vrha nosa, što više downfaced to bolje“.

 Treba napomenuti  da ne postoji neki drugi oblik ili tip glave kao npr. „terijer tip glave“ „radni BT tip glave“ itd.. Vrlo je razumljivo i jednostavno opisano kakvu glavu treba imati BT. Za primjer moderne glave bez stopa navesti ću psa imenom Lord Gladiator (UK) i datum njegova rođenja 04.09.1917. kao dokaz da downface nije nikakva deformacija koju su izmislili novi uzgajivači.

Harry Monk imao je ključnu ulogu u razvijanju uspravnih ušiju nakon što je u Engleskoj prošla zabrana kupiranja. Monk je također i originalni „dizajner“ jajaste glave, zaštitnog znaka pasmine, a Billie Tuck radio je na usavršavanju oblika lubanje i odgovoran je za rad na perfekciji downfacea .

Uzgajivači su godinama prenosili tradiciju da bi poboljšali ovaj poseban oblik glave a i danas je izuzetno bitno da se drže što bliže propisanom Standardu pasmine.  Današnji Standard ne zahtijeva više downfacea  te čini dužinu, jačinu i dubinu  gubice i donje vilice vrlo važnom. Glave koje žrtvuju adekvatnu širinu i jačinu za senzacionalni pretjerani profil, nisu poželjne kao što nisu poželjne niti glave bez lagano zaobljeng profila.

U tekstu koji slijedi prokomentirati ću Standard i priložiti par crteža iz izvora „The Bull Terrier Illustrated Standard, Drawings by Cynthia Lord Ruddy, Published by The Bull Terrier Club of America, 1991“

Crtež 1 prikazuje idealnu punu, snažnu i balansiranu glavu. Lubanja je ravna na gornjem dijelu s malim dobro usađenim uspravnim ušima. Nema udubina koje umanjuju glatkoću jajaste površine. Oči su dobro usađene, male, tamne i trokutastog oblika. 

„Lubanja: gornji dio lubanje skoro ravan od uha do uha.“

„Glava:  dugačka, jaka i duboka ali nije gruba. Gledano sprijeda jajastog je oblika i kompletno popunjena, cijela površina je bez šupljina i udubljenja. Profil je nježno zaobljen  prema dolje, od vrha lubanje do vrha nosa.“ Izraz „jajasti oblik“ odnosi se na kompletnu glavu potpuno popunjenu ovalnog obrisa. „Downface“ se odnosi na profil, krivulju koja se gledajući sa strane proteže od vrha lubanje sve do završetka nosa i ona mora biti neisprekidana udubljenjima. 

Uska glava sa lošim profilom, slaba donja vilica zvana još i „pig jaw“ zasigurno ne ostavlja dojam snažnog terijera, gladijatora psećeg svijeta. Primjer takve slabe glave sa prekinutim profilom nalazi se na crtežu 2: 

Sljedeći su primjeri dvije izvrsne glave, snažne i proporcionalne (crtež 3). Udaljenost od očiju do vrha nosa vidljivo duža od udaljenosti od očiju do vrha lubanje. Profil prikazuje čistu neisprekidanu krivulju sa primjetnim „roman finishom“. Obje glave krasi snažna gubica sa prikupljenim usnama i dubokom i jakom donjom vilicom što zaokružuje dojam savršenog balansa ovih glava. 

„Nos: crn, savijen silazno prema samom vršku.“ BT treba imati i „Roman Finish“ što se odnosi na vrh njuške koji se savija u finu točku. Kod bijelih i obojanih bulterijera nos je dobro pigmentiran. „Nosnice dobro razvijene.“

 „Vilica-zubi: donja vilica duboka i snažna. Zubi čisti, jaki, dobre veličine sa pravilnim i potpunim škarastim zagrizom.“ Gubica i donja čeljust preferirajuće dugačka, jaka dobre širine sa kompletnim zagrizom, zubima dobre veličine i dobro pozicioniranim očnjacima. Jasno da treba težiti škarastom zagrizu prikazanom na crtežu 4, no uz pasminu čija jedinka bez tipične jajasta glave  koja posjeduje vrline snažne donje vilice ne može biti smatrana izvrsnim predstavnikom pasmine, svakako bi i sljedeća dva primjera ( crtež 5) trebala biti apsolutno prihvatljiva a to su klještasti zagriz i minimalni predgriz gdje se sjekutići dodiruju: 

  

Na crtežu 6 primjer predgriza, podgriza, i izmješanog zubala. Jedna od mana zubala gdje se najčešće lome koplja je predgriz. Iako bi se svaka mana, pa tako i mana zubala trebala ocijeniti prema stupnju , uzevši u obzir sve ostale karakteristike glave, karaktera , bulterijera u cjelosti, sudjelujući na izložbama nacionalnog i međunarodnog karaktera, naišla sam na vrlo mali broj sudaca koji se ovoga pridržavaju.

Podgriz, koji za mene osobno znači problem više nego predgriz iz razloga što kod predgriza u velikoj većini slučajeva imate duboku i jaku donju vilicu koja je itekako poželjni dio izvrsne glave, a kod podgriza se uvijek radi o slabijoj donjoj vilici koja nije poželjna. Nadam se da će više sudaca u budućnosti biti upoznato sa specifičnostima pasmine i suditi u skladu s time.

Na specijaliziranim izložbama samo za bulterijere pretežito sude dugogodišnji ujedno i uzgajivači pasmine, gdje se bulterijer gleda u cijelosti  sa svim svojim vrlinama i manama. Valja napomenuti i da bulterijer funkcionira sasvim normalno sa hranjenjem i kod škarastog zagriza, klještastog, podgriza,predgriza i izmješanog zubala ako su mu očnjaci ispravni. 

Pogrešno pozicioniran očnjak kao na crtežu 7,  sve je češći problem kod bulterijera i stoga bi uzgajivači svakako trebali paziti da koriste pse koji posjeduju vrline jake i široke donje vilice. Treba izbjegavati korištenje pasa sa slabom donjom vilicom „Pig Jaw“ koja pospješuje ovaj problem. Ovo je za bulterijera bolno jer očnjak raste direktno u nepce. 

 

 „Oči: Uske, trokutaste, koso postavljene, crne ili što tamnije smeđe. Udaljenost od vrha nosa do očiju nešto je veća nego od očiju do vrha lubanje. Plave ili djelomično plave vrlo nepoželjne.“ Oči bulterijera su onaj začin za tipičnu ekspresiju što daje prodoran, drzak i žestok izgled. Može ostaviti zao dojam no svatko barem malo upozat sa pasminom dobro zna da je to pogled bulterijera koji samo želi dobar provod i puno zabave. Obično bijeli bulterijeri imaju više „đavolji look“ iz jednostavnog razloga što je veliki kontrast između tamnih trokutasih očiju i bijele glave. Ekspresija nije ključna karakteristika samo glave ovog psa već je ključni faktor ukupnog dojma. Sramežljiv i povučen bulterijer mentalno nije vjerodostojan i kao takav utječe na ispravnu vrlo potrebnu tipičnu ekspresiju koja bi trebala davati impresiju pozornog i hrabrog psa. Okrugle oči smatraju se manom.

„Uši: Male, tanke, postavljene blizu. Pas bi trebao biti u mogućnosti držati ih uspravno kada su usmjerene prema gore.“

ISTRAŽIVANJE:

2016. godine pozvano je trideset pet bulterijer uzgajivača koji su ujedno i suci da sudjeluju u istraživanju u svrhu utvrđivanja priotiteta svoje pasmine. Grupa je u prosjeku imala više od 30 godina uzgajivačkog a 15 godina sudačkog iskustva i to pretežito po specijalnim izložbama za pasminu. Sudionici su bili iz raznih zemalja , neki od njih sude isključivo bulterijere, neki i druge terijere a neki i ostale skupine pasmina. Svima je poslan popis karakteristika iz Standarda pasmine kako bi posložili prioritete od najvažnijih do najmanje važnih. Ovim redom su rangirane pozitivne karakteristike: 

(1) Glava ovalnog oblika i kompletno popunjena 

(2)Snažne građe, mišićav, simetričan 

(3)Oči male, trokutaste, postavljene koso  

(4)Tijelo dobro zaobljeno sa izraženom zaobljenošću rebara 

(5)Leđa kratka i jaka , lagani padajući luk preko slabina 

(6)Velika dubina od grebena do grudnog koša 

(7)Noge snažne jakih zaobljenih kostiju 

(8)Vatren ali prijateljski raspoložen 

(9)Uši male i uspravne 

(10)Koljena dobro savijena  

(11)Skočni zglobovi dobro spušteni  

(12)Prednje i zadnje noge paralelne u kretnji  

(13)Mačje šape  

(14)Zubi u klještastom ili škarastom zagrizu 

(15)Rep kratak, nisko usađen, nošen horizontalno 

(16)Koža zategnuta

Kao prioritet stručnjaci su dosljedno odabrali broj 1. Glava ovalnog oblika kompletno popunjena. Svi osim jednog  svrstali su broj 1. u prvu četvrtinu, a više od 60 % ispitanika ga je rangiralo prvim mjestom. Više od 80% ispitanika složilo  se oko zubala da dolazi u jedno od zadnjih mjesta na listi prioriteta (14) 

Stručnjaci su također rangirali skup pogrešaka od vrlo ozbiljnih do manjih. Ovako su ih rangirali: 

(1) Glava nije jajastog oblika, profil nije lagano zaobljen 

(2) Uska prsa, fali dubine 

(3) Velike oči koje nisu trokutaste 

(4) Iskrivljene prednje noge 

(5) Opušten greben 

(6) Ne kreće se kompaktno 

(7) Ravni prsti, krive šape 

(8) Noge se ne kreću paralelno 

(9) Svijetlo smeđe oči 

(10) Kratak vrat i nedostatak mišića 

(11) Velike mesnate uši 

(12) Nos nije zakrivljen prema dolje u finu točku 

(13) Visoko usađen rep 

(14) Zubalo nije klještasto ili škarasto 

(15) Visoko nošen rep 

(16) Oznaka na tijelu bijelog psa 

  Ista stvar kao i kod poželjnih karakteristika, kao najveća mana odabran je nedostatak tipične glave. Gotovo svi sudionici osim njih 3 navelo je nedostatak jajastog oblika glave pod broj 1. A velika većina je zubalo stavila pod lakše mane (14) jedan od zaključaka tog istraživanja glasio je ovako: „Oblik i punoća glave važni su kod bulterijera, ako je taj dio ispunjen, uši oči i zubi relativno su sekundarni. Izvrsno građen bulterijer bez solidne glave ne treba biti nagrađen.“

„Kako je profil postao zakrivljeniji tako su i zubala problematičnija jer se zubi trebaju posložiti u skraćeniju zaobljenu glavu stoga je donja vilica duboka duga i široka što nosi predgriz ili skraćena i uža (pig jaw) što omogućuje sjekutićima da se sastanu u škarastom zagrizu. Često nedostaju pretkutnjaci vjerojatno kao posljedica progresivnog skraćivanja donje čeljusti da bi se postigao zaobljeni profil i zadržao škaratsi zagriz. Duboka snažna donja vilica treba se uravnotežiti na odgovarajući način sa dugom , širokom njuškom ispravnog profila u svrhu prilagodbe pravilnoj denticiji. Glava je ključno obilježje idealnog Bulterijera i mora demonstrirati ispravan oblik, biti masivna i snažna. Bez ispravnog oblika i snage, ova životinja „pada“ u kategoriji „glave“. Blaga odstupanja kao što su pozicija očiju i ušiju , par rozih nepigmentiranih mjesta na nosu i lagane mane zubala nisu tako ozbiljne greške poput težih anomalija i nedostatka masivnosti, snage i jajastog oblika glave.“ Stoji u „The Bull Terrier Illustrated Standard, The Bull terrier Club of America“

Iz ovoga proizlazi da zubalo nije veliki prioritet uspoređujući sa ostalim poželjnim karakteristikama niti je velika mana uspoređujući sa ostalim nedostacima. Svaka greška zubala treba se kazniti prema stupnju, u procjenu treba uključiti snagu i širinu donje vilice, veličinu zubi, poziciju očnjaka, glavu u cijelosti.  Pošto je glava ključna karakteristika idealnog bulterijera, ne možemo smatrati bulterijera bez tipične glave izvanrednim predstavnikom pasmine kao što ni odlična glava nesmije biti jedini fokus u stvaranju izvrsnog bulterijera.

Ovim putem se još jednom zahvaljujem Slovenskom Klubu za Terijere na povjerenju što sam pozvana da napišem članak o svojoj pasmini u ‘INTERRA YEARBOOKU’ povodom Svjetske Specijalke Terijera koja se održala u Mariboru 17.04.2017. Obradila sam temu bulterijer glave.

Autor teksta: Ana Androšević, Electric Bull’s