Leptospiroza

… poznata i kao tifus pasa ili žetvena gripa

Leptospiroza, poznata i kao tifus pasa ili žetvena gripa,  je akutna, zarazna bolest domaćih i divljih životinja, te čovjeka (zoonoza). Iako se u Hrvatskoj provode mjere sprječavanja i iskorjenjivanje ova bolest se i dalje pojavljuje, poglavito u dolinama velikih rijeka, pa je tako kontinentalna Hrvatska vrlo pogodna za održavanje njezina uzročnika – spiralne bakterije iz roda Leptospira.

Leptospiroza se prenosi na razne načine: uzimanjem prljave hrane, vode, predmeta, uhvaćenih zaraženih miševa i/ili štakora, kupanjem u stajaćoj vodi i slično. Kod pasa se infekcija može prenijeti i međusobnim njuškanjem ili lizanjem spolnih organa kao i lizanjem mjesta na kojem uriniraju ili čak i parenjem.

Bolest je sezonskog karaktera, a najčešće se pojavljuje ljeti. Iako ne mora pokazivati simptome zaraze pas može biti kliconoša sve do dvije godine od zaraze te tako biti izvor zaraze. Razlog tome je nastanjivanje bakterija leptospire u bubrezima koje se dalje prenose mokraćom. Bolest najčešće nastaje u roku od 7-20 dana od infekcije, a sam tijek bolesti je jako brz.

SIMPTOMI 

Simptomi leptospiroze kod pasa mogu biti različiti. Oni uvelike ovise o dobi i imunitetu psa. Ako ste primijetili da vaš pas slabo jede, ima drhtavicu, povraća, ima proljev koji kasnije postaje krvav, naglo mu se povećava temperatura na otprilike 41°C, da se pojavljuje žutica na sluznicama, te sveukupna mišićna slabost postoji velika vjerojatnost zarazio ovom opasnom bolesti. U početku napredovanja bolesti pas je uglavnom miran te mokri u velikim količinama. Kako bolest napreduje mokri sve manje, a to se događa neposredno prije uginuća. Kod pasa koji prežive infekciju funkcija bubrega se vraća u normalu za 2 do 3 tjedna ili se kao posljedica oštećenja pojavljuje kronična kompenzatorna poliurija.

PREVENCIJA

S obzirom da je ova bolest jako ozbiljna, prevencija cijepljenjem pokazala se kao najbolja zaštita od ovih bakterija. Cijepljenje se provodi kod mladih pasa u 7 tjednu starosti, a pas se istovremeno cijepi i protiv ostalih zarzanih bolesti kao što su zarazni hepatitis, parainfluenca i štenećak. Cijepljenje je potrebno ponavljati svakih 12 mjeseci sve do kraja života ljubimca.

DIJAGNOZA

Ljubimca s navedenim simptomima najbolje je što prije odvesti veterinaru te potražiti stručni savjet za daljnjeg liječenje. Bolest se kod pasa najčešće ustanovljuje kliničkim pregledom i laboratorijskom analizom, a može se utvrditi i epizootiološkom i serološkom metodom.

LIJEČENJE I TERAPIJA

Liječenje pasa od leptospiroze može se uspješno provesti pomoću hiperimunog cjepiva i antibioticima koji saniraju popratne infekcije te infuzijama koje nadoknađuju dehidraciju kućnog ljubimca. Kod zapuštenih slučajeva liječenje je dugotrajno i neizvjesno pa su pravodobna reakcija i savjetovanje s veterinarom od velike važnosti kako bi se postiglo sto kraće i uspješnije liječenje. Bakterije leptospire izuzetno su osjetljive na antibiotike i sulfonamide, a osobito na streptomicin. Ukoliko se pokaže da je infekcija uznapredovala, odnosno da je došlo do oštećenje jetre ili bubrega te da vaš ljubimac pati od dehidracije i šoka, daje se i potporna terapija.

Izvor tekst i fotka: https://www.markovic.hr