Zašto vaš pas ima ispucale i suhe jastučiće na šapama

Suhoća kože kod pasa može zadesiti i jastučiće na šapama. To se događa zato jer su jastučući na šapama izgrađeni od vanjskog sloja vrlo debele i grube kože. Ova debela spužvasta koža osigurava dekompresiju i igra važnu ulogu kod amortiziranja udaraca prilikom trčanja, skakanja ili sklizanja. Dakle jastučići pomažu u sprječavanju ozljeda ili oštećenja kod šapa. Ipak, iako su jastučići tvrdi i izdržljivi, može se dogoditi da će vaš pas biti osjetljiv na bolne ili ispucale šape.

ŠTO MOŽE BITI UZROK SUHIH I ISPUCALIH ŠAPA?

1. Suha koža

Kada su jastučići previše suhi može doći do pucanja. Baš kao i na ljudskim stopalima, kada koža postane previše suha dolazi do ispucalih ili napuknutih peta.

2. Gdje šetate psa

Bila kiša ili sunce psi se uvijek vesele šetnji. Ljeti je važno izbegavati vrući beton i asfalt jer mogu postati nepodnošljivo vrući i tako oštetiti šape. Također, potrebno je poduzeti mjere predostrožnosti i kada krenete sa psom na dugu šetnju. Grubi teren, stjenovita ili šljunčana podloga mogu uzrokovati ozljede na šapama.

3. Kontaktna iritacija

Neke kemikalije i sredstva za čišćenje mogu izazvati iritacije šapa kod vašeg psa, ako je slučajno hodao po tretiranoj površini. To su najčešće:

  • sredstva za čišćenje kućanstva ( šamponi za pranje tepiha ili sredstva za čišćenje podova )
  • kemikalije za tretiranje travnjaka
  • vrtna gnojiva
  • motorna ulja po cesti
  • sol

4. Alergeni

Alergije na pseću hranu ili inhalatorne alergije mogu uzrokovati intezivan svrbež na koži, ušima i šapama. Kako bi ublažio svrbež pas će žvakati šape što bi dugoročno moglo rezultirati vrlo grubim ili ispucanim jastučićima.

5. Gljivična infekcija  

Psi mogu razviti gljivičnu infekciju šapa. Jedna od najčešćih vrsta infekcija je malassezia ( kvaščeva gljivica ) koja je uzrokovana rastom kvasca. Osim toga, razvoju ovih kvasnica pogoduju toplina i visoki postotak vlage pa se zato problemi sa Malasseziom češće javljaju za toplijih (ljetnih) mjeseci. Osnovni simptom je dugotrajni svrbež, a budući da se životinja konstantno češe, moguće su i dodatne traumatizacije kože, što može biti ”pogodno tlo” za razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija. Vlasnici najčešće primijete da im pas konstantno trlja njušku o razne predmete, da liže ili gricka šape ili područje oko anusa. Osim ovih simptoma, javlja se i gubitak dlake, crvenilo kože, hiperpigmentacija (pojava crnih točkica za koje u početku većina vlasnika zamijenjuje sa prljavštinom) na određenom području, a u težim slučajevima, primjerice kod dugotrajnih infekcija, javljaju se i zadebljanja kože. Kod generaliziranog oblika dlaka je uglavnom masnija, bez sjaja, a koža perutava i karakterističnog mirisa. Za liječenje se obično koriste antimikotici (u obliku šampona ili krema za lokalnu terapiju, odnosno antimikotici koji idu peroralno u kombinaciji sa šamponima kod generaliziranog oblika) ili preparati na bazi klorheksidina i sumpora. Liječenje je dugotrajno, najčešće traje oko mjesec dana (u težim slučajevima i duže) i uvijek treba biti pod nadzorom veterinara.

6. Zimske opasnosti

Šape postanu neuobičajeno suhe i ispucale tijekom suhih i hladnih zimskih mjeseci. Led i snijeg mogu se ponovo zamrznuti između nožnih prstiju ili šapa čineći hodanje vrlo bolnim. Često kemikalije za odleđivanje i sol pogoršavaju stanje. Ove tvari iritiraju šape, uzrokujući suhuhoću i ispucalost šapa.

7. Idiopatska nazodigitalna hiperkeratoza

Idiopatska nazodigitalna hiperkeratoza je stanje pojačanog orožnjavanja nosa ili šapa kojem nije poznat uzrok, a nastaje zbog pojačanog stvaranja keratina. Zadebljali, čvrsti, suhi keratin nakuplja se na šapama i tako nakupljeni keratin nadvisuje rubove šapa. Sekundarne ogrebotine i rane mogu ukazivati i na autoimunu bolest. Može izazvati jaku bolnost na nogama. Psi su dobrog općeg stanja i nemaju drugih znakova bolesti.

Pročitajte više…

8. Nedostatak cinka

Nedostatak cinka može dovesti do vrlo lošeg stanja na šapama. Do nedostatka cinka dolazi uslijed:

  • nasljedne predispozicije kod koje je otežana resorpcija cinka iz crijeva, pa unatoč tome što ga u hrani ima dovoljno dolazi do njegovog deficita u organizmu
  • prehrane koja je siromašna cinkom – ako hranite psa generičkom hranom loše kvalitete
  • utjecaja drugog minerala – visoki unos kalcija u prehrani smanjuje apsorpciju cinka

Jastučići na šapama mogu biti zadebljali i popucali. Pomanjkanje cinka često je popraćeno drugim simptomima kao što su bezizražajno krzno, gubitak dlake i skorena ili krljušasta koža oko očiju, usta ili ušiju.

Pazite i njegujte šapice vašeg ljubimca

Jastučići na šapicama vašeg psa mogu biti debeli i otporni ali su i dalje ranjivi na prekomjerno trošenje i uništavanje. S vremena na vrijeme jastučići mogu popucati zbog suhoće, iritacije, alergije, gljivične infekcije ili oštrih zimslih uvjeta. Iako su manje uobičajena, stanja poput nazodigitalne keratoze ili pomanjkanja cinka također mogu dovesto do poteškoća sa ispucalim jastučićima. Ako vaš pas već ima suhu, neobičnu kožu, provjerite njegove jastučiće kako bi se uvjerili da nisu pretjerano suhi i ispucali. Razmislite o korištenju balzama koji pomaže u zaštiti i njezi jastučića kako bi ih održali zdravima. Isto tako, ako vaš pas ima problematične šapice, razmislite o korištenju čizmica/cipelica kako bi, već ionako osjetljive i bolne šape, zaštitili od dodatnih trauma te im olakšali hodanje.

Preporuke:

Melem za šapice – Aromadog – arromaterapijski pripravci za pse

PAWZ cipelice – od 18.09. ekskluzivno u Pet shopu šape, Gospodska 26, Zagreb