Božićno čudo

Još od vremena prvog pripitomljavanja pasa, kod odgovornih uzgajivača prisutna su pitanja i sumnje vezane uz parenje i genetski nasljedne bolesti. S nedavnim brzim razvojem genetike i molekularne biologije, razvili su se brojni DNA testovi namijenjeni za čistokrvne pse. DNA testovi  postali su moćan alat za kontrolu kvalitete odgovornog uzgoja te su omogućili podizanje kvalitete na potpuno novu razinu.

I baš u ovo blagdansko vrijeme bull terrier svijet dobio je svoje božićno čudo, GENETSKI TEST na smrtonosni akrodermatitis (LAD). Da, dobro ste pročitali!!

Toliko željen i iščekivan genetski test konačno je moguć! Nakon godina intenzivnog istraživanja i pohvalne međunarodne znanstvene suradnje znanstvenici su uspjeli identificirati uzročno genetsko oštećenje LAD-a. Pomoću ovog genetskog testa nositelji će se moći pouzdano identificirati,  a odgovornim parenjem izbjeći će se pojava ove opake bolesti.

Od 15. siječnja 2018. testovi će biti dostupni u slijedećim laboratorijima:

  • Animal Health Trust (http://www.ahtdnatesting.co.uk/)
  • Antagene (www.antagene.com)
  • Genoscoper Laboratories (www.mydogdna.com, od proljeća 2018.)
  • PennGen (http://research.vet.upenn.edu/penngen)

Uz ove sjajne vijesti ne preostaje ništa drugo nego da vam svima zaželim blagoslovljen Božić i Sretnu Novu 2018., ispunjenu dobrim zdravljem i veseljem!