STANDARDI

OPĆI IZGLED: snažno građen, mišićav, dobro balansiran i aktivan, odlučnog i inteligentnog izraza. Jedinstvena značajka je tzv. “downface”, jajolik oblik glave. Bez obzira na veličinu, psi trebaju izgledati muževno a kuje ženstveno.

PONAŠANJE/TEMPERAMENT: hrabar, pun duha, uvijek raspoložen za zabavu. Staložen i  podložan disciplini. Iako tvrdoglav naročito je dobar s ljudima.

GLAVA: duga, jaka i duboka ali nije gruba. Gledano sprijeda jajastog je oblika i kopletno popunjena, cijelom površinom bez rupa ili udubljenja. Profil je zakrivljen nježno prema dolje od vrha lubanje do vrška nosa.

GORNJI DIO:

Lubanja: vrh lubanje skoro ravan od uha do uha.

PREDIO LICA

Njuška: treba biti crna, na vrhu savijena prema dolje, nosnice dobro razvijene.

Usne: glatke i čvrste.

Vilica/Zubi: donja vilica duboka i snažna. Zubi zdravi, glatki, čvrsti, dobre veličine, pravilni sa ispravnim, jednakim i potpunim škarastim zagrizom.

Oči: Uske, trokutaste, koso postavljene, crne ili što tamnije smeđe tako da izgledaju kao crne, sa prodornim sjajem. Udaljenost od vrha nosa do očiju uočljivo je veća nego od očiju do vrha lubanje. Plave ili djelomično plave su nepoželjne.

Uši: male, tanke, blizu postavljene. Pas bi trebao biti u mogućnosti držati ih čvrsto uspravljene kada su usmjerene prema gore.

VRAT: vrlo mišićav, dug, zakrivljen; sužava se od ramena do glave bez opuštene kože.

TIJELO: Dobro zaobljeno s uočljivim prsnim košem i rebrima, velikom dubinom od grebena do prsne kosti tako da je prsna kost bliže zemlji nego trbuh.

Leđa: Kratka i jaka sa leđnom linijom iza nivoa grebena, izvijena ili blago izvijena iznad bokova.

Slabine: široke, mišićave.

Prsa: gledano sprijeda široka.

Donja linija i trbuh: od prsnog koša do trbuha formira se graciozna uzlazna krivulja.

REP: kratak, nisko postavljen, nošen vodoravno. Debeo u korjenu, sužava se prema tanjem vrhu.

UDOVI:

Prednji udovi: Pas treba čvrsto stajati na nogama koje su savršeno paralelne. U zrelih pasa dužina prednjih nogu treba biti približno jednaka dubini prsa.

Ramena: snažna i mišićava, bez opterećenja. Lopatice široke, ravne i drže se blizu grudnog koša i imaju vrlo naglašenu nagib unazad tvoreći gotovo pravi kut s nadlakticom.

Lakat: uspravan i snažan.

Podlaktica: Prednje noge imaju najjači tip okruglih, kvalitetnih kostiju.

Prednje šape: okrugle i kompaktne sa dobro izbočenim prstima.

Stražnji udovi:

Opći izgled: gledano odostraga noge moraju biti paralelne.

Butine: mišićave.

Koljena: dobro savijena u zglobu.

Potkoljenica: dobro razvijena.

Skočni zglob: pod dobrim kutem.

Stražnje šape: okrugle i kompaktne sa dobro izbočenim prstima.

HOD/KRETANJE: U kretnji se doima čvrst, lagano dodirujući tlo slobodnim jednostavnim korakom i tipičnom živahnošću. Kada je u kasu kretnje su mu paralelne. Pri većoj brzini noge se kreću prema središnjoj liniji; prednje noge izbacuje naprijed a stražnje noge lagano pokreće u  kuku savijajući ih dobro u koljenu, sa velikim potiskom.

KOŽA: čvrsto prionuta uz psa.

KRZNO

DLAKA: Kratka, ravna, čak i oštra na dodir sa lijepim sjajem. Zimi može biti prisutna mekana poddlaka.

Boja: kod bijelih, čisto bijela dlaka. Pigmentacije na koži i oznake na glavi ne treba penalizirati. Kod obojanih prevladava boja; preferira se tigrasta. Crno tigrasta, crvena, bež i trobojna su prihvatljive. Oznake na bijelom krznu su nepoželjne. Plava i boja jetre veoma su nepoželjne.

VELIČINA I TEŽINA: ne postoje ograničenja u visini i težini ali bi trebao biti prisutan dojam o maksimumu građe psa, u skladu s njegovim spolom i kvalitetom.

GREŠKE: svako odstupanje od gore navedenih točaka smatra se greškom, a ozbiljnost kojom se te greške tretiraju treba biti razmjerna stupnju učinka na zdravlje i dobrobit psa.

DISKVALIFIKACIJSKE GREŠKE:

  • Agresivni ili pretjerano plašljivi psi
  • Svaki pa skoji pokazuje očite tjelesne ili mentalne nepravilnosti biti će diskvalificiran

P.S.

  • Mužjaci moraju imati dva naizgled normalna testisa, potpuno spuštena u skrotum.
BULL TERRIER – standard / English
MINI BULL TERRIER – Standard / English