IZLOŽBE

IZLAGANJE BULTERIJERA

Što trebate znati prije nego li se odlučite sudjelovati sa svojim bulterijerom na izložbi objašnjeno je u sljedećem tekstu. Za početak trebate se zapitati da li je Vaš bulterijer iz odgovornog uzgoja, ima li rodovnicu Hrvatskog Kinološkog Saveza (HKS) ili ako ste ga nabavili iz neke druge zemlje, da li ima exportnu rodovnicu koja je nostrificirana pri HKS-u? Također za prijavu psa na izložbu Vaša je zadaća učlaniti se u HKS putem kinološkog kluba u mjestu ili blizu mjesta stanovanja gdje ćete uplatiti godišnju članarinu I tako imati pravo izlagati svog psa na nacionalnim, međunarodnim I specijalnim izložbama pasa. Ovdje je popis, kinoloških udruga I klubova u sklopu HKS-a https://hks.hr/udruge/. Ako se uzgajivač Vašeg psa slaže sa tom odlukom, štene nema diskvalifikacijsku manu, ako ste spremni na dodatne troškove (putovanja, smještaj, izložbene potrepštine, prijave), ako razumijete pravila ponašanja u ringu I općenito na izložbi pasa, krenite! 

Priprema bulterijera za izložbu vrlo je jednostavna. Ako ga adekvatno hranite, ako ima svaki dan dozu fizičke aktivnosti koja mu je potrebna, napravili ste više od polovice. Čišćenje ušiju, brušenje noktiju sve je to dio normalne I osnovne njege, stoga za izložbu sve što trebate napraviti jest okupati ga. Sa sobom ponjeti transportni boks je od velike pomoći, zatim sklopivu stolicu, zdjelicu za vodu, za hranu, ne zaboravite vrećice za sakupljanje izmeta. Izložbeni povodnik, omiljena igračka I puno nagradica obavezan su dodatak. Također ne zaboravite njegovu veterinarskiu knjižicu (putovncicu) gdje je dokaz da je pas cjepljen redovito I na vrijeme, I potvrdu za ulazak na izložbu. Dođite na vrijeme!

Svrha ovakvih natjecanja je na duge staze poboljšanje pasmine. To je hobi gdje se uživa u društvu svojih istomišljenika I razmjeni iskustava, druženje sa dragim ljudima u pasmini, upoznavanje novih, a sve to u natjecateljskom žaru. Bit je natjecanje ne pasa jednih protiv drugih već koji je najbliži propisanom standardu u očima suca. Najpoželjniji su oni psi koji su najbliži propisanom Standardu pasmine po svojoj građi, specifičnostima, temperamentu. Bulterijer bi trebao biti vrlo temperamentan, veseo I pozitivan, samouvjeren ali morate ga moći kontrolirati u toj njegovoj pozitivnoj ludosti. Psu izložba ne smije predstavljati stres, to mora biti pozitivno iskustvo, zabava I puno nagradica. Pas mora biti u stanju da se pravilno kreće, da zauzme pravilan stav (kod bulterijera to je slobodan stav, bez da ga vodič dira rukama I namješta) i da dopusti pregled svih dijelova tijela.  Sretno!

Slika : JCH HR, CH HR Angel From Lilo’s Heart

Slika : JCH HR, CH HR Angel From Lilo’s Heart

OPĆENITO O IZLOŽBAMA

Izložbe su kinološke priredbe čiji je cilj ocjenjivanje pasa prema propisanim standardima pasmina. Temelj ocjenjivanja je usporedba izloženih primjeraka određene pasmine sa standardom propisanim od strane FCI-a. Dijele se na međunarodne (CACIB), nacionalne (CAC) I specijalne. Licencirani kinološki suci ocjenjuju pse na izložbama.

RAZREDI

RAZRED ŠTENADI za pse od 3 – 6 mjeseci

RAZRED NAJMLAĐIH za pse od 6 – 9 mjeseci

RAZRED MLADIH za pse od 9 – 18 mjeseci

RAZRED MEĐURAZRED za pse od 15 – 24 mjeseca

RAZRED OTVORENIH za pse iznad 15 mjeseci

RAZRED RADNIH PASA za pse iznad 15 mjeseci s priznatim položenim ispitom

RAZRED PRVAKA – u ovaj razred mogu se prijavljivati psi kojima je priznat naslov nacionalno šampiona u ljepoti zemlje koju priznaje FCI ili zemlje ugovornog partnera FCI-a, ili Internacionalnog šampiona u ljepoti. Psi s priznatim naslovom “Prvak Hrvatske u ljepoti” obvezatno se upisuju u ovaj razred ukoliko ne zadovoljavaju uvjete za upis u razred veterana.

RAZRED VETERANA za pse starije od 8 godina

OCJENE PO RAZREDIMA:

U razredu štenadi i najmlađih pasa na ocjenskoj listi nakon opisa psa umjesto bilo koje druge ocjene stavlja se jedna od opaski “vrlo perspektivan”, “perspektivan”, “zadovoljava” ili “ne zadovoljava”. U tim razredima ocijenjeni psi se svrstavaju od 1 – 4.  U ostalim razredima, dodijeljuju se, bez obzira na starost i broj pasa za ocjenjivanje, sljedeće ocjene: “odličan”, «vrlo dobar”, “dobar”, “dovoljan” ili “nedovoljan”. Obavezno je svrstavanje od 1 – 4 u svakom izložbenom razredu ukoliko je pas ocijenjen najmanje  ocjenom vrlo dobar.

ODLIČAN se smije dodijeliti samo psu koji je jako blizu idealnom standardu pasmine, privedenom u odličnoj formi, harmonične i uravnotežene naravi, prvorazrednog i izvanrednog držanja. Male nepravilnosti u usporedbi s nadmoćnim svojstvima svoje pasmine zaboravljaju se, ali pas mora posjedovati tipična obilježja svog spola.

 VRLO DOBAR se kao ocjena pripisuje psu tipičnih obilježja svoje pasmine, ujednačenih proporcija i u dobroj formi. Opraštaju mu se male greške, ali ne i morfološke greške. Taj sepredikat dodjeljuje prvorazrednom psu. 

DOBAR se dodjeljuje psu koji posjeduje glavna obilježja pasmine, ali ima greške, pod pretpostavkom da greške nisu prikrivene.

DOVOLJAN dobiva pas koji je dovoljno u tipu pasmine, ali nema njezina opće prepoznatljiva svojstva ili njegova tjelesna građa ne zadovoljava.

NEDOVOLJAN kao ocjena predstavlja “diskvalifikaciju” i dodijeljuje se psu koji ne odgovara propisanom standardu, uočljivog je nestandardnog držanja ili agresivnom psu, psu s greškom testisa, znatnim greškama zubala ili anomalije čeljusti, greškama u boji ili dlaci ili koji pokazuje jasne znakove albinizma. Takva ocjena se nadalje daje psu koji pokazuje tako malo obilježja pasmine, da može narušiti njegovo zdravlje. Tom ocjenom ocjenjuje se i pas koji prema važećem standardu ima isključujuću grešku.

BEZ OCJENE ostaju psi kojima se ne može dodijeliti niti jedna prije navedena ocjena. To je npr. slučaj kada pas ne trči, stalno skače na izlagača ili želi izaći iz kruga, tako da se ne može ocijeniti hod i kretanje, ili ako pas stalno izbjegava suca, pa npr. nije moguće pregledati zubalo, tijelo, dlaku, rep ili testise, ili ako se na privedenom psu ustanove tragovi zahvata ili postupka za pokušaj zavaravanja. Isto vrijedi ako sudac osnovano sumnja da je na psu napravljen operativan zahvat koji otklanja prvobitno stanje (npr. korekcija kapka, ušiju, repa) ili ako sudac ustanovi za njega sumnjivi nalaz. Razlog za kvalifikaciju «bez ocjene» treba biti naveden u sudačkom izvještaju.

KINOLOŠKA NADA HRVATSKE

Naslov kinološka nada Hrvatske na traženje vlasnika priznat će HKS psu koji je u starosti od 3 – 9 mjeseci ostvario tri opisne ocjene vrlo perspektivan i bio tri puta prvoplasiran u razredu štenadi ili najmlađih, opisne ocjene moraju biti dodijeljene od tri različita suca, prva opisna ocjena mora biti ostvarena nakon 01. veljače 2019. g. 

HRVATSKI MLADI PRVAK

Hrvatski mladi prvak u ljepoti postaje pas koji je osvojio tri kandidature PRVAK RAZREDA MLADIH,

kandidature moraju biti osvojene od najmanje dva različita suca; jednu kandidaturu može zamijeniti kandidatura CAC-HR osvojena do 18 mjeseci starosti psa.

HRVATSKI PRVAK

Za pasmine za koje se po pravilima FCI-a za stjecanje naslova međunarodnog prvaka u ljepoti NE TRAŽI RADNI ISPIT uvjeti koje pas mora ispuniti i titule koje mora osvojiti su sljedeće: četiri kandidature CAC-HR ; od četiri kandidature, najmanje dvije moraju biti osvojene na međunarodnoj izložbi (CACIB); kandidature moraju biti osvojene od najmanje tri različita suca; uz navedene uvjete naslov se može dodijeliti psu tek nakon starosti veće od 24 mjeseca –

HRVATSKI PRVAK VETERAN

Hrvatski veteranski prvak ostvaruje se ukoliko je pas osvojio tri naslova PRVAK RAZREDA VETERANA te moraju biti osvojeni od najmanje dva različita suca. 

HRVATSKI GRAND PRVAK

 Naslov „Grand prvak Hrvatske“ na traženje vlasnika priznat će HKS psu koji ispunjava sljedeće uvjete : 1. pas mora biti proglašen Prvakom Hrvatske u ljepoti (CH HR) ili Izložbenim prvakom Hrvatske ( CH HR – I ) 2. četiri kandidature CAC-HR osvojene u razredu prvaka nakon stjecanja naslova Prvaka Hrvatske u ljepoti (CH HR) ili Izložbenog prvaka Hrvatske ( CH HR – I ) 3. od četiri kandidature,navedene pod točkom 2 najmanje dvije moraju biti osvojene na međunarodnoj izložbi; 4. kandidature moraju biti osvojene od najmanje tri različita suca; 5. prvi CAC-HR treba biti osvojen nakon 01. ožujka 2015. 

(tekst preuzet sa www.hks.hr PRAVILNIK O STRUČNOM RADU HRVATSKOG KINOLOŠKOG SAVEZA II. PRAVILNIK O PRIREDBAMA HRVATSKOG KINOLOŠKOG SAVEZA C. Pravilnik o izložbama)