“LIVER” BULL TERRIER

U posljednje se vrijeme na društvenim mrežama sve više i više pojavljuju slike liver (jetra) bull terriera. Komentari na slike se lako mogu predvidjeti; mnogi su zaintrigirani bojom ali i mnogi se zgražaju nad bojom koja nije u standardu pasmine. Među svim tim komentarima pojavljuju se i informacije koje jednostavno nisu istinite a odnose se na “liver” gen.  O čemu se točno radi pročitajte u nastavku.

Kakav je to ”liver” bull terrier?

Izraz “liver” odnosi se na gen koji ekstrahira crnu boju i pigmentaciju (eumelanin) iz psa. “Liver” nije stvarna boja iako mnogi misle da jest. Čisto bijeli bull terrier također može imati ”liver” gen. Boja krzna nije jedino što se mijenja u izgledu kod “liver” bull terriera jer da je onda nikada ne bismo mogli reći da je bijeli bull terrier ”liver”. Zbog gena koji uzrokuje ekstrahiranje crnog pigmenta pojavit će se crveni ili kestenjasti pigment na njušci, koji bi inače bio crn. Gen će također posvijetliti i boju očiju na žućkasto zelenu (jantarnu) boju. Obojani bull terrieri sa ”liver” genom lako se primjete jer im je boja čitavog krzna svijetlija. Kod crvenih bull terriera promjenja je manje vidljiva a krzno im je svijetlije, skoro narančasto a svaka tamnija mrlja izgledat će tamnije narančasto ili kestenjasto.

Da li pasminski standard priznaje ”liver” gen?

Ne, ne priznaje. Pasminski standard jasno propisuje da oči trebaju biti “uske, trokutaste, koso postavljene, crne ili što tamnije smeđe tako da izgledaju kao crne”. Prema tome niti jedan ”liver” bull terrier, bez obzira na boju krzna,  nije u skladu sa standardom obzirom da ima jantarnu boju očiju. Nadalje, standard također propisuje i da njuška “treba biti crna”. Svaki pas koji je rođen sa ”liver” genom nikada neće imati crnu njušku obzirom da gen izostavlja boju i pigmentaciju, prema tome i boja njuške i boja očiju u suprotnosti su sa standardom i smtraju se greškama.

Da li ostale pasmine priznaju ”liver” gen?

Da, zapravo nekoliko pasmina priznaje samo što to ne nazivaju ”liver” genom već nekim specifičnim nazivima. Dobar primjer bio bi “čokoladni” labrador. To je zapravo crni labrador sa ”liver” genom koji mu je promjenio boju krzna, posvijetlio oči i dao njušci kestenjasti boju. Još neki primjeri ”liver” pasmina koje su priznate u svojim standardima su: crveni doberman pinčer, dalmatiner, poljski španijel,  retriver zaljeva Chesapeake, njemački špic, pointer, springer španijel, španjolski vodeni pas, koker španijel, australski ovčar, krvosljednik, jazavčar…

Nameće se pitanje ” zbog čega onda pasminski standard bull terriera ne dozvoljava ”liver” bull terriere?”.  Pa za razliku od npr. labradora, čija pasmina u standardu ima samo tri boje, pasmina bull terriera ima 22 kombinacije boja. Uvođenjem ”liver” gena u standard tim bojama bi se dodali još deseci boja, što bi dovoljno zakompliciralo stvari a o promjenama boja očiju i njuška da ne govorimo.

Izvor fotografijabulliesofnc