PODODERMATITIS – upalni proces na koži šapa

Pododermatitis je upala kože na šapama koja može biti lokalizirana na cijelu šapu ili samo na pojedini dio i to: mekuši, interdigitalno područje te nokat i korjen nokta. Najčešći simptomi pododermatitisa su crvenilo i zadebljanje kože sa gornje i donje strane šape, kao i interdigitalnog prostora, intenzivan svrbež i  hiperpigmentacija dlake usljed stalnog lizanja. Ponekad dolazi i do stvaranja interdigitalnih cisti koje su ispunjene gnojem pa uzrokuju bolnost pri hodu a na dodir su tvrde, crvene i bolne. Ukoliko ne puknu same potrebno ih je otvoriti i iz njih iscijediti gnoj. Također može doći i do oticanja cijele šape ili samo pojedinog dijela (npr. između prstiju).

Izvor fotografije: bradsbullies.com

Najčešći uzroci su gljivične i bakterijske infekcije, alergije i paraziti, dok su hormonalni poremećaj (Cushingova bolest), autoimune bolsti i tumor mogući ali vrlo rijetki uzročnici.

MEKUŠI – Promjene koje se javljaju su prekomjerno zadebljanje, pucanje mekuši, stvaranje čireva i ljuštenje. Kod mladih bullteriera vrlo često se javlja kao idiopatska hiperkeratoza mekuši.

Izvor fotografije: vet360.vetlink.co.za

NOKAT I KORIJEN NOKTA

Ovo je jedan od rijetkih oblika pododermatitisa, ali je vrlo upečatljiv. Manifestira se tako da se nokat odljušti sa korijena i vrlo često uzrokuje bolnost i šepanje. Ako se radi samo o jednom noktu uzrok može biti mehanički, međutim ako se taj problem počne javljati na svim noktima i na svim šapama, onda treba razmotriti druge uzroke koji su najčešće različite baterijske i gljivične infekcije.

INTERDIGITALNO PODRUČJE

Najčešći oblik je interdigitalna pyoderma, tj. gnojna upala dlačnog folikula koju uzrokuje Staphylococcus intermedius. Može doći do urastanja mladih dlaka koje se počnu ponašati kao strano tijelo. Ako upala prijeđe u kronični oblik, prvo se pojave sitni prištići ispunjeni bistrom tekućinom koji s vremenom zadebljaju i postanu gnojni. Ove promjene u pravilu ne svrbe, ali nekad mogu postati bolne, pa pas počne šepati. Još jedan od uzročnika su šugarci iz porodice Demodex koji se manifestiraju sličnim simptomima, ali u pravilu jako svrbe. Također neki od uzročnika mogu biti strana tijela te zima.

Izvor fotografije: researchgate.net

INTENZIVAN SVRBEŽ ŠAPA

Ovo je najčešći oblik pododermatitisa i sa njime se susrečemo gotovo svakodnevno. Najčešće je rezultat alergija, bilo da se radi o alergiji na hranu, kontaktnom dermatitisu ili atopičnom dermatitisu. Glavni uzrok intenzivnog svrbeža je kombinacija same alergije i sekundarne infekcije različitim bakterijama i/ili gljivicama. Kod pasmina svijetlije dlake lako se može primjetiti i promjena boje dlake uzrokovana intenzivnim lizanjem.

Alergijski dermatitis koji se javlja u proljeće i ljeto najčešće je povezan sa sezonskim cvatom određene vegetacije (npr. ambrozije).

Pododermatitisi kod pasa često su trajna stanja koja ne reagiraju na primjenu klasične terapije (antibiotici, kortikosteroidi) što može biti vrlo frustrirajuće.

Preporuča se upotreba omega masnih kiselina  koje u određenoj mjeri vrlo uspješno oponašaju djelovanje lijekova. 

Aromaterapija također vrlo uspješno rješava probleme pododermatitisa na prirodan način. Ovim putem toplo preporučam dr.vet.med. Tanju Majcen (AROMADOG) koja je holistički aromaterapeut za pse i kojoj se možete obratiti s povjerenjem.