“Sindrom propusnih crijeva”: Zašto liječenje alergije kod vašeg psa ne uspjeva?

Pati li vaš pas od alergija, iritirane kože koja svrbi, da li grize svoje šape?

Alergije su jedna od najčešće dijagnosticiranih zdravstvenih problema kod pasa i ujedno su jedan od najtežih problema za liječenje. To je zato što se moderna medicina bavi samo kožom psa ( alergijom ) ali ne i uzrokom problema. Nakon što se u istraživanjima više vremena posvetilo promatranju mikrobioma počelo se otkrivati zašto su uobičajeni alergijski tretmani osuđeni na propast.

Dobro zdravlje počinje u crijevima

Unutar probavnog trakta vašeg psa ( i vašeg ) nalazi se mikrobiom. Mikrobiom je kolonija bakterija koje žive u tijelu psa. Ali najveća i najvažnija kolonija živi u crijevima. Možda se mikrobiom ne čini kao bitna stvar ali to je vitalan dio tijela vašeg psa. Zapravo te bakterije premašuju broj stanica u omjeru 10:1. i samo u crijevima ih se nalazi oko 100 trilijuna.

Vjerovatno ste čuli da se 70% imunološkog sustava nalazi u crijevima. To je zato što mikrobiom u crijevima igra ključnu ulogu u funkciji imunološkog sustava. To je kao virtualni organ koji igra ogromnu ulogu u zdravlju i imunitetu vašeg psa. Prema tome ako mikrobiom nije zdrav niti vaš pas ne može biti zdrav. Upravo zbog toga većina lijekova i tretmana protiv alergije neće dugoročno imati učinka već će naštetiti ravnoteži mikrobioma, zbog čega će vaš pas i dalje patiti od alergija i ostalih autoimunih bolesti.

KLJUČNE FUNKCIJE MIKROBIOMA:

Bakterije u mikrobiomu imaju nekoliko ključnih funkcija u tijelu vašeg psa:

1. Pomažu u proizvodnji važnih hranjivih tvari – na primjer, bakterije u crijevima vašeg psa odgovorne su za proizvodnju većeg dijela vitamina K i neke od vitamina B

2. Pomažu u apsorpciji hranjivih tvari – bakterije pomažu apsorbirati vitamine i druge mikronutrijente koji su ključni za zdravlje psa

3. Reguliraju imonološki sustav – T stanice su važan dio imunološkog sustava i mogu povećati ili smanjiti upalu u tijelu. Dok je pas još štene, bakterije u njegovom mikrobiomu pomoći će osposobiti T stanice da razlikuju dobre i štetne bakterije. To će pripremiti njegov imonološki sustav za budućnost.

4. Ojačavaju stijenke crijeva – bakterije proizvode masne kiseline kako bi stijenka crijeva bila snaža

Ako je sve u redu sa mikrobiomom sve će biti u redu i sa vašim psom. Ali ako kolonija bude narušena i imakne kontroli tada će bakterije početi napadati tijelo vašeg psa kako bi opstale. Tada će zdravlje vašeg psa biti narušeno.

DELIKATNA RAVNOTEŽA

U mikrobiomu su dvije vrste bakterija: dobre i loše. Ravnoteža između ovih bakterija je kritična i lako ju je poremetiti.

6 uzroka oštećenja mikrobioma:

1. Antibiotici – problem sa antibioticima je taj što oni neselektivno ubijaju i dobre i loše bakterije. To ne samo da narušava njihovu ravnotežu već može uništitincijelu koloniju, stavljajući samo otporne klice koje mogu rasti i razmnožavati se. Čak i ako vaš pas nije uzimao antibiotike, a konzumira hranu koja sadrži industrijski uzgojene životinje, konzumirat će i antibiotike koje su ubrizgavani kravama ili pilićima koje jede.

2. NSAID ljekovi –  koće rast dobrih bakterija

3. Steroidi – steroidi sprječavaju mnoge važne funkcije crijeva, potiskuju imunološki sustav i mogu dovesti do povećavanja tkiva/bujanja štetnih bakterija.

4. Stres – ako vaš pas provodi dugo vremena sam i zbog toga je pod stresom, to će ga učiniti osjetljivijim na neuravnotežen mikrobiom.

5. Cjepiva – mogu poremetiti imunološki sustav i spriječiti rast dobrih bakterija.

6. Prehrana – psi koji jedu prerađenu hranu bogatu ugljikohidratima imat će neuravnoteženu crijevnu mikrofloru. Ugljikohidrati, osobito oni s visokim glikemijskim indeksom, podloga su za mnoge loše bakterije. Žitarice i ugljikohidrati će također uzrokovati porast gljivica kvasca. Mliječni proizvodi, genetski modificirana hrana, konzervansi, obojana i klorirana voda također mogu oštetiti mikrobiom.

Neravnoteža bakterija u mikrobiomu naziva se disboiza. Disbioza može stvoriti ili pogoršati alergije kroz stanje koje se naziva “propusnost crijeva”.

PROPUSNA CRIJEVA: Nova epidemija

Kada se štetne baketrije razmnože one mogu uzrokovati propusnost crijeva. Propusnost crijeva znači doslovno to; procjepi u stijenkama crijeva kroz koje crijevni sadržaj “curi” u krvotok. Prilikom disbioze stijenka crijeva, sluznica, postaje nadražena i upaljena a upala uzrokuje razdvajanje stanica crijeva (enterocita). Kada se to dogodi, bakterije, gljivice i neprobavljena hrana počinju ulaziti u krvotok.

Neprobavljeni proteini ne bi trebali završiti u krvotoku. No, kada uđu u krvotok imunloški sustav ih napada i neutralizira. Ponekad se dogodi da antigen iz stranog proteina izgleda kao struktura jednog od proteina tkiva iz tijela. To se naziva molekularna mimikrija i može uzrokovati da tijelo stvara antitijela protiv sebe, što je uzrok autoimunih bolesti i alergija.

Kroz pukotine također mogu proći i bakterijski neurotoksini zvani lipopolisaharidi koji definitivno ne pripadaju u krvotok vašeg psa. Krvotokom cirkuliraju sve do jetre, bubrega, srca i drugih organa gdje mogu uzrokovati kronične upale i bolesti.

Prema tome propusna crijeva ne uzrokuju samo alergije i hipersenzitivne poremećaje, ona stvaraju autoimunitet koji je uzrok mnogobrojnim zdravstvenim problemima kao što su:

  • bolovi u zglobovima
  • bolest štitnjače
  • bolesti srca
  • poremećaj živčanog sustava
  • upalni procesi u crijevima
  • smanjenje traheje i paralizu grkljana
  • poremećaji kod jetre, žučnog mjehura i gušterače
  • problemi u ponašanju
  • rak

Kako znastvenici više istražuju o mirobiomu i njegovoj osjetljivoj ravnoteži tako postaje sve jasnije da je propusnost crijeva jedna od najznačajnijih bolesti kod pasa (i ljudi) koja se može spriječiti.

UZROK

Ako su propusna crijeva kod vašeg psa uzrokovala alergije, lječenje antibioticima i steroidima biti će kratkoročno i naposljetku opasno. Također je loša ideja da hranite svog psa hiperalergenom hranom jer je ona bogata ugljikohidratima i konzervansima, koji će samo naštetiti mikrobiomu i pogoršati propusnost crijeva.

Ako stvarno želite da se vaš pas riješi alergija zauvijek, prekinite tretirati njegovu kožu i imunološki sustav i počnite lječiti njegov probavni sustav.