Smiju li psi jesti jaja?

Mnogi od nas konzumiraju jaja u svakodnevnoj prehrani. No jeste li znali da jaja mogu biti jednako zdrava i za naše pse?

Što je u jajetu?

Svi znamo odakle dolaze jaja, ali od čega je jaje sastavljeno to je malo složenije. Jednostavno rečeno sastoji se od tvrde vanjske ljuske, bjelanjka i žumanjaka. U svakom od tih sastojaka nalaze se različiti nutrijenti. Većina tih nutrijenata nalazi se u žumanjku. I bjelanjak i žumanjak sadrže proteine ali žumanjak sadrži više od bjelanjka. Jedno sirovo jaje sadrži 6 g proteina. Osim toga jaja su dobar izvor kalcija, željeza, fosfora, riboflavina, tiamina i vitamina A i D.

Da li su jaja zdrava za pse?

Ima dosta skeptika koji se protive jajima u hranidbi pasa. Tvrde da su jaja prebogata kolesterolom, mogu uzrokovati alergije, nose rizik od salmonele i mogu uzrokovati nedostatak biotina. Pa ajmo redom 😀

Kao što je ranije spomenuto, jaja su dobar izvor proteina te nekoliko vitamina i minerala. Proteinima bogata jaja mogu omogučiti dodatne kalorije psima koji imaju problema sa održavanjem težine ( stariji psi ili psi sa lošim zubima ).  Dodatno, kalcij, fosfor i vitamin D u jajima pružaju bitnu potporu rastu kostiju kod štenadi i općem zdravlju kod odraslih i starijih pasa. Željezo pomaže prijenosu kisika u organe i mišiće vašeg ljubimca, što pomaže u održavanju općeg zdravlja. Riboflavin, također poznat kao vitamin B2, osigurava potrebne hranjive tvari za kožu pasa i, kao i vitamin A i tiamin, također pomaže pretvoriti masnoću u energiju.

Što se tiče brige o kolesterolu, psi ne pate od istog oštećenja arterija uzrokovanog kolesterolom kao ljudi; u stvari, kolesterol u žumanjcima pridonosi zdravom i sjajnom krznu.

Što se tiče alergija svakako treba izbjegavati jaja ako se pokaže da je pas na njih alergičan.  Psi mogu razviti alergije na hranu kao odgovor na bjelančevine u hrani koju konzumiraju ( a za to je potrebna genetska predispozicija ).

A što se tiče straha od nedostatka biotina treba napomenuti da bjelanjci sadrže avidin, koji je inhibitor biotina ( snažno ga veže za sebe i tako ga čini nedostupnim za korištenje ). Biotin je jedan od vitamina B i važan je za stanični rast, metabolizam masnih kiselina i dobru kožu i krzno. Međutim nedostatak biotina prilično je rijedak poremećaj i da bi do njega došlo trebalo bi konzumirati ogroman broj jaja.

Sirovo ili kuhano?

Kuhano jaje možda se čini ukusnije od sirovog ali vrhunski hranjivi sastojci koji se nalaze u jajetu iščeznut će nakon termičke obrade. Kuhanje jaja će smanjiti potrebne hranjive tvari koje vaš pas treba, tako da je sirovo jaje puno bolji izbor.

Ako se pak bojite salmonele, stručnjak za hranidbu životinja Kymythy Schultze ima nekoliko mudrih riječi za vas: “Gotovo je nemoguće da ćete naći salmonelu unutar jaja koje nije imalo napuknutu ili oštećenu ljusku. Znanstvenici procjenjuju da je šansa da se bakterije salmonele nalaze unutar čitavog/neoštećenog jaja oko 0,005%. ”

Nemojte da vas skeptici obeshrabre… sirova jaja su vrlo hranjiv i ukusan izvor bjelančevina u hranidbi vašeg ljubimca.

Mogu li psi jesti jaja svaki dan? 

Iako su jaja vrlo hranjiva za pse, ne treba pretjerivati sa dobrim stvarima; treba u svemu biti umjeren. Pretjerana konzumacija jaja može dovesti do pretilosti koja je glavni čimbenik kod mnogih zdravstvenih problema.