Voće i povrće koje psi NE smiju jesti

Nije neuobičajeno da vlasnici pasa pokušavaju razmaziti svoje ljubimce dijeleći ostatke sa stola ili dijeleći svoj zalogaj s njima. Iako je mnogo ljudske hrane, posebno voća i povrća, savršeno sigurno, neke su vrlo nezdrave i prava opasnost za pse. Pseća probava je drugačija nego ljudska, a jedenje pogrešne hrane može dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema i, u ekstremnim slučajevima, čak i smrti.

U prethodnom članku smo pisali o voću i povrću koje psi smiju jesti a u nastavku pročitajte koje voće i povrće treba izbjegavati.

AVOKADO

Avokado sadrži otrov persin, koji može uzrokovati mastitis, zatajenje srca i smrt. Persin je najviše koncentriran u lišću biljke, ali je također prisutan u sjemenu, stabljici i mesu. Svi dijelovi biljke mogu izazvati povraćanje i proljev, a avokado se često spomine među top ten ljudskom hranom koja je opasna za pse.

TREŠNJE

Glavna opasnost kod trešanja je što njiihove koštice, stabljike i listovi sadrže cijanid, koji je otrovan i potencijalno smrtonosan ako se konzumira u dovoljno velikim količinama. Koštica se  također može zaglaviti u probavnom traktu i uzrokovati zatvor.

GROŽĐE

Grožđe i grožđice su se pokazali vrlo otrovnima za pse, bez obzira na pasminu, spol ili dob. Zapravo, grožđe je toliko otrovne da može dovesti do akutnog iznenadnog zatajenja bubrega. Definitivno preskočite tu opasnu poslasticu.

GLJIVE

Divlje gljive mogu biti otrovne za pse. Dok je samo 50 do 100 od 50.000 vrsta gljiva širom svijeta poznato kao toksično, te koje jesu mogu stvarno povrijediti vašeg psa ili čak dovesti do smrti. Očišćene gljive iz dućana mogu biti u redu, ali bolje spriječiti nego liječiti.

LUK

Luk, poriluk i vlasac dio su obitelji biljaka pod nazivom Allium koje su otrovne za većinu kućnih ljubimaca, osobito mačaka. Konzumiranje luka može uzrokovati puknuće crvenih krvnih zrnaca i može uzrokovati povraćanje, proljev, bol u trbuhu i mučninu. Trovanje lukom je ozbiljnije kod japanskih pasmina pasa kao što su Akite i Shiba Inu, ali svi psi su vrlo osjetljivi na njega.