WILLIE OSVAJAČ

General George Patton zapovijedao je vojskom SAD-a u Drugom svjetskom ratu, te je u svijetu ostao poznat po svojim čvrstim stavovima i nemogućnosti da izbjegne kontroverze. Iako je njegov stil zapovijedanja bio nadmoćan, neki bi čak rekli pun nasilničkog ponašanja, sa neupitnim problemima oko kanaliziranja svoj bijesa, general Patton je imao i nježniju stranu: bio je odan obožavatelj pasa.

Po završetku Prvog svjetskog rata, Patton je kupio prvog od mnogo bull terriera za svoje kćeri, i nazvao ga Tank. Iako se ispostavilo da je Tank potpuno gluh, on je uvijek na neki način znao kada bi general Patton došao kući te bi ga spremno čekivao na ulaznim vratima.

1944. godine general je kupio sada već poznatog Willija i pisao o njemu:

„ Moje bull štene, preuzeo me kao patku voda. Star je 15 mjeseci i sav je bijele boje, osim malene mrlje na njegovom repu, koja na ovako letimičan pogled, navodi na zaključak da nije koristio toaletni papir.“

Willie ( skraćeno od “William Osvajač“ ) je bio posvećen generalu i slijedio ga je posvuda. Patton je, s druge strane, bio toliko vezan za Willieja, kojemu je čak priređivao i rođendanske zabave. General je napisao u svom dnevniku od 15. srpnja 1944. godine: “Willie je lud za mnom i skoro doživi napadaj kad se vratim u logor. Previše hrče, ali je zato pravo društvo noću.”

Na susretu s General Pattonom i Willijem, crtač Bill Mauldin je napisao: „Uz njega, ležeći u velikom naslonjaču je Willie, bull Terrier. Ako je ikad postojao pas koji je dostojan svoga gazde, onda je to ovaj pas. Willie je čak posjedovao izraz lica svoga voljenog šefa, dok su mu jedino nedostajale vrpce i zvijezde za potpun dojam. Stajao sam na tim vratima dok sam promatrao 4 najzastrašujuća para očiju koje sam ikada vidio.“

Nažalost, jedan dan prije povratka u SAD, u prosincu 1945. godine, general Patton sudjelovao je u prometnoj nesreći u kojoj je slomio vrat te na koncu umro nekoliko dana kasnije.

Willija su poslali kući da ostatak svog života provede živeći kao voljeni pas palog ratnika s generalovom suprugom i kćerima.

Ova slika Willija, izgubljenog malog psa, je snimljena nekoliko dana nakon generalove smrti u vrijeme kada su rađene pripreme za povratak kući.

Knjiga „Patton: o uroti i atentatu Generala George Pattona“, objavljena u 2008, tvrdi da je general Patton ubijen kako bi se spriječilo njegovo otkrivanje tajni koje bi upropastile važne karijere i mijenjale povijest.

Visoki brončani kip generala Pattona i Willija stoji i danas u muzeju „ General Patton Memorial Museum“, trideset milja istočno od Indio, Kalifornija.