ZDRAVLJE I NJEGA

HRANIDBA

Pseće hrane danas ima u raznim oblicima, od BARFA (Biologically Approved Raw Food) do konzervirane hrane i dehidrata, koji koriste široki paletu namirnica. Psu je potrebna dobro izbalansirana prehrana koja sadži sve potrebne nutrijente. To su:

* Proteini – koji sadrže osnovne aminokiseline koje su potrebne svakom psu

*Masti i masne kiseline – mogu biti biljnog ili životinjskog podrijetla. Snabdijevaju energijom i održavaju zdravo krzno. U zimi je porebna prehrana pojačana mastima.

*Ugljikohidrati – dolaze u obliku škroba, šećera i vlakana. Oni također snabdijevaju energijom i najčešće su uzeti iz žitarica ili biljaka.

*Vitamini – prijeko su potrebni za dobro opće zdravlje psa. Ne treba im davati više od preporučene doze jer pretjerana konzumacija može izazvati probleme. Na primjer, pretjerani unos vitamina A može prouzročiti bolove u kostima i zglobovima, uzrokovati lomljivost kostiju i suhoću kože, dok pretjerani unos vitamina D može prouzročiti probleme kod razvoja kostiju.

*Minerali – su vrlo važni ali potrebni su u malim količinama. Teško je odrediti potreban omjer stoga je vrlo važno da se držite naputka proizvođača. Na primjer, kalcij i fosfor su potrebni za zdrave kosti i zube ali prekomjerno uzimanje može prouzročiti probleme sa kosturom.

HRANIDBA ŠTENETA

Kod preuzimanja šteneta uzgajivač će vam dati savjet oko hranidbe. Imajte na umu da je promjena doma veliki stres za štene. Ukoliko se odlučite štenetu promjeniti hranu činite to vrlo polako, kroz dva do tri tjedna, postepeno dodavajući novu hranu.

Štentu su potrebna četri obroka dnevno. Obroke ćete rasporediti prema svojem rasporedu ali okvirno bi to trebalo biti u 08:00, 12:00, 16:00 i 20:00 sati. Nije potrebno birati prehranu sa visokim udjelom proteina ali je potrebna prehrana sa razumnim udjelom ulja/masnoća. Štene bi trebalo biti lijepo zaokruženo  ali nikako toliko da ne može normalno hodati.

Mladi bull terrier zahtjeva više hrane nego odrasli, pa nastojte postepeno povećavati obroke. Mladim psima će možda trebati dosta vremena do potpunog razvitka. Preporučljiva su dva obroka dnevno plus dosta aktivnosti. Tako se razvijaja muskulatura umjesto salo. Izložbeni psi su najčešće atletske građe ( rebra se mogu opipati ali se ne smiju vidjeti ).

HRANIDBA ODRASLOG PSA

Kada bull terrier sazrije, oko druge godine života, biti će mu potrebno manje hrane. Odrasli bull terrier uživat će u dva obroka dnevno: mala zakuska ujutro i glavno jelo predvečer ili obrnuto. Neki psi će se debljati od manje količine hrane a neki će trebati pojačane obroke, stoga je važno da prilagodite količinu hrane kako bi vaš pas bio u dobrom stanju.

KOSTI I GRICKALICE

Kosti sa sirovom koštanom srži su dobrodošle ali ih treba davati pod nadzorom. Bull terrier ima vrlo vrlo snažnu vilicu pa se može dogoditi da odgrize ozbiljno velik komad kosti. Ono što ne može više gristi najčešće odluči progutati pa takva egzibicija može završiti kobno.

Komadići  sirovog voća i povrća također su poželjni ( jabuka bez koštica, borovnice, banana, celer, mrkva).

POSEBNA HRANIDBA

Bull terrieri su skloni alerijama pa će u tom slučaju biti potrebna posebna hranidba. Često je to blaga hrana na bazi piletine i riže.  Kroz neko vrijeme dodaje se i druga hrana koja se u slučaju intolerancije eliminira iz prehrane.

OPASNOST OD PRETILOSTI

Pretilost kod psa je krivnja vlasnika; jer vlasnik je odgovoran za opskrbu hrane. Kastracija se pokazala kao jedan od uzroka debljanja stoga je nužno prilagoditi potrebnu količinu hrane u obrocima i kombinirati pojačanu aktivnost. Pretilost dodatno opterećuje srce i zglobove pa tako i aktivnost može postati problematična. Isto tako može skratiti životni vijek vašeg bull terriera.

TIMARENJE ( GROOMING )

Obzirom da ima kratku dlaku bull terrier ne zahtjeva pretjerano timarenje. Četkanje je dobro za uklanjanje blata a gumena nazubljena rukavica idealna je za uklanjanje mrtve dlake. Bull terrier se linja dva puta godišnje; puno jače je proljetno linjanje. Timarenje je u to vrijeme prijeko potrebno, kako za novu dlaku tako i za manje mrtve dlake po kući. Dok timarite svojeg psa dobro bi bilo da ga ujedno i pregledate. Ako je problem dijagnosticiran na vrijeme puno ga je lakše tretirati.

OČI – Oči trebaju biti čiste i bistre. Ako je treći kapak gore ili ako oči pojačano suze posavjetujte se sa veterinarom. Možda je u oku strano tijelo ili se radi o infekciji, posebno ako je sekret žut ili zelen.

UŠI – Uši trebaju biti čiste i ne smije biti prisutan neugodan miris. Grebanje po ušima, trešnja glavom i/ili neugodan miris iz uha definitivno zahtjeva odlazak veterinaru. Može biti strano tijelo ( klas ), gnjide ili hematom.

ZUBI – Zube treba redovito pregledavati.  Kod šteneta treba paziti na mliječne zube jer kad zubi krenu izbijati moguće je pojačano krvarenje, koje najčešće brzo stane. Bull terrieri vrlo stojički podnašaju bol i nelagodu.

Poželjno je kupti četkicu za zube i kaladont za vašeg psa te redovito prati zube. Glodanje kosti često pomaže ali potrebno je redovno provjeravati zube. Ako se na zubima nakupi kamenac dogovorite ultrazvučno kidanje kamenca kod veterinara.

ŠAPE I NOKTI – Dobro građene šape utjecat će na jednako trošenje noktiju  ali loše šape ili aktivnost na mekanoj površini omogućiti će da nokti izrastu predugi. Za skraćivanje noktiju koristite grickalicu za nokte te pažljivo skratite nokte. Treba paziti da ne bi previše odrezali nokat jer može doći do krvarenja. Posebno treba obratiti pažnju na nokat petog prsta, jer on raste vrlo vrzo i jako je oštar pa vas u igri može lako ozljediti.

Donji dio šape treba pregledati da ne bi bilo posjekotina ili trnja. Ukoliko ste izašli na šetnju po snjegu svakako treba oprati šape od soli jer ona može ozbiljno nagristi mekuši.

BRIGA O STARIJEM PSU

Stariji bull terrier treba lakšu hranu koja ima smanjeni udio proteina i lako je probavljiva. Treba paziti na količinu kako se ne bi udebljao. Također treba posebno paziti na zube. Pobrinite se da je na toplom i udobnom jer što je stariji to više osjeća hladnoću. Izbjegavajte duge šetnje i vježbanje.

Izvor: “The bull terrier” by D.Harris